СПОЖИВАЧАМ
ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ АКЦІОНЕРІВ ТА СТЕЙКХОЛДЕРІВ
ТОВАРИСТВО

































© 2004-2023 Житомиробленерго





   
  Шановні абоненти! Про планові та аварійні відключення Ви маєте можливість дізнатися на сторінці "Відключення електроенергії" або при виклику особового рахунку в кабінеті побутового споживача або в telegram та viber ботах. Для отримання повідомлень про відключення на електронну пошту додайте свій e-mail в кабінеті.  

Новини / 16.03.2017

Спалення трави, сухостою та гілля в охоронних зонах ліній електропередач заборонено !

Зазначимо, що законодавчими документами України заборонено розпалювати вогнища в охоронних зонах ліній електропередач. Ширина охоронних зон залежить від напруги лінії. Наприклад, охоронна зона з кожної сторони лінії від крайніх проводів ПЛ напругою 0,4 кВ становить 2 м, для 6-10 кВ – 10 м, для 35 кВ-15 м, 110 кВ-20 м.

Окрім розведення вогню, в охоронних зонах суворо забороняється розміщувати постійні і тимчасові будівлі (дачі, будівельні вагончики тощо), нагромаджувати солому, сіно, дрова та інші горючі матеріали, розміщувати звалища горючих і хімічно небезпечних відходів.

Спалення трави поблизу ліній електропередач та підстанцій може спричинити аварійні вимкнення енергетичного обладнання та знеструмлення великої кількості споживачів, а також загрожує життю та здоров’ю людей і тварин, що знаходяться поруч. Пошкодження дерев’яних опор внаслідок пожежі призводять до падіння проводів, а це загрожує ураженням електричним струмом.

Нагадаємо, що пік спалення трави та сухого гілля припадає на березень-квітень. Часто такі спалення стають причиною неконтрольованих пожеж, в тому числі лісових, та завдають значної шкоди флорі та фауні.

Екологи спростовують популярну думку про те, що спалення трави сприяє підвищенню родючості ґрунтів, наголошуючи на тому, що весняні пожежі руйнують екосистему – нищать родючий шар ґрунту, пошкоджують кореневі системи дерев, вбивають комах та мікрофлору ґрунту.