СПОЖИВАЧАМ
ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ АКЦІОНЕРІВ ТА СТЕЙКХОЛДЕРІВ
ТОВАРИСТВО

































© 2004-2023 Житомиробленерго





   
  Шановні побутові споживачі! Скористайтесь будь-яким способом передачі показів електролічильників, що запропоновані на сайті Товариства.

Новини / 13.02.2017

Електроенергія сьогодні: це благо чи розкіш?

Як відомо,  з 01 березня  буде підвищення тарифів за електроенергію, скажіть, на скільки виникла така необхідність для ПАТ «Житомиробленерго»?

Найперше хотів би зауважити, що від ПАТ ЕК «Житомиробленерго» підвищення тарифів не залежить. Але, на мою думку, через подорожчання ресурсу для  виробництва електроенергії, затрат на її транспортування і стало основними чинниками здорожчання.  В цьому випадку  це має негативний вплив і на  ПАТ ЕК «Житомиробленерго».  Приведу декілька фактів: збільшуються  касові розриви між платежами населення і  нашої оплати в ДП Енергоринок. Адже, як відомо, населення сплачує по фактичному споживанню місяцем пізніше,  а обленерго повинно негайно розраховуватися з державою – повністю  сплатити за електроенергію, яка надійшла в область, а також   сплатити всі податкові навантаження, закупити паливо,  забезпечити ремонтний фонд,  виконати інвестиційні зобовязання, тощо.  Прийдеться брати кредити, а вони на даний час не дешеві.

Але відомо, що Україна має дешеву атомну енергетику, використовуються вітрові, сонячні і гідроелектростанції. І останнім часом їх суттєво побільшало, а електроенергія дорожчає. Чому?

Атомна енергетика покриває 50% необхідного споживання. 10% - це гідроенергетика. 2% - це «зелена» енергетика. Решта – це якраз сама проблемна, і напевно, на даному етапі проблемно-ультимативна енергетика – теплова.  Саме там використовується газ, вугілля, мазут.  І ціни тут не ми з Вами визначаємо. От якби вдалося обійти ТЕСи (теплові електростанції)  і знайти інші джерела виробництва електроенергії –  тоді б можна було говорити про суттєве здешевлення. Та на мою думку, сьогодні це не реально. Але це б  мало бути стратегія розвитку енергетики нашої держави. Треба думати вже зараз про наші покоління, адже тільки енергетично незалежна держава є насправді незалежною державою!

Але подорожчання електроенергії для людей вдарить дуже болісно, оскільки можна економити на всьому, але без електроенергії – ніяк. Що робити?

Важке питання. Найперше – це залежить від самого бажання – економити. Якщо говорити про дієвий спосіб – це установка  саме двотарифних (двозонних) лічильників. З 23:00 до 07:00 тариф зменшиться вдвічі.Приходьте до  консультаційного центру обленерго – там все покажуть і розкажуть. І навіть можна буде там і лічильник такий купити. Можна також  використовувати енергозберігаючі лампи, прилади.  Просто контролювати своє споживання електроенергії. Дуже би радив не піддаватися на спокуси споживати електроенргію поза обліком (в порушення закону). За це передбачена кримінальна і фінансова відповідальність.

Це простіше кажучи крадіжки електроенергії? Суворе покарання передбачено?

На жаль, є люди, які ще не усвідомили або не вірять, що зараз дуже просто виявляти таке споживання. Є достатньо багато методів, новітніх приладів, систем контролю і аналізу. Адже зводячи баланс електроенергії – можна чітко визначити – де ця електроенергія необліковується. І як би  порушники не закривалися, які б пристрої не використовували, як би не ховалися  – ми все одно прийдем , найдем і оштрафуємо або відкриємо кримінальну справу.  Адже це крадіжка в держави, крадіжка в тих людей, які справно платять за електроенергію і хочу мати її якісною. І ми максимально прикладемо зусиль, аби добросовісні споживачі були впевнені в надійності і якості нашого продукту.  А  от порушників чекає  дуже болюча процедура, оскільки проводиться перерахунок використання  за три роки по максимально можливому споживанню. Суми можуть сягати десятки тисяч гривень, а інколи і сотні тисяч гривень. Це я би сказав так – дуже дорогий кредит.  І за нього треба платити. Навіть якщо ти сьогодні підключився незаконно – то це не означає що дана електроенергія не буде оплачена. Вона буде оплачена по дуже дорогому тарифу. Тому я не тільки раджу, а й прошу – не спокушайтеся на незаконні дії, щоб ми завжди залишалися надійними партнерами, а  не сторонами в судах або в інших контролюючих організаціях.

Час від часу в інших компаніях проходить місячники добровільної здачі незаконних пристроїв і позаоблікових підключень, де споживач звільняється від відповідальності. Чи буде таке проводитися в ПАТ «Житомиробленерго»?

Ми не будемо оголошувати жодних «амністій». На моє переконання – раз ти використовував незаконно – плати по повному. І за себе, і за того, якого ще не виявили.  Тим більше ми не маємо права звільняти споживача від штрафних санкцій, оскільки електроенергія є державна.  І я би  добавив  – що ми готові платити винагороду  тим споживачам, котрі нам заявляють про підозри на крадіжку електроенергії. Адже не всім приємно – коли напруга «просідає», через те, що  сусід включив підігрів доріжок до свого гаражу  чи накинув на провода для зварювальних робіт.

А чи будуть проводитися відключення людей, які мають заборгованість?  Адже не всі зараз зможуть платити такі великі суми.  

Питання є – але в державі працює програма субсидій і пільг. Якщо реально скрутне становище, то необхідно просто заповнити заяву на отримання субсидії і держава все компенсує.  Зараз немає заборгованості управлінь  соціального захисту населення по відшкодуванню субсидій. Все працює злагоджено. І ми завжди йдемо на зустріч споживачам, якщо виникають тимчасові труднощі. Складаємо графіки реструктиризації, визначаємо суми платежів, які є зручними для спочивача.  Тому не потрібно спекулювати на тему відключень.  Відключення – це останній захід, який буде здійснено. Я завжди приводжу приклад автозаправки -   кожен вибирає автомобіль по своїм можливостям і потребам. І безкоштовно ніхто не заправить. Адже щоб відпускати комусь щось безкоштовно – треба в когось це взяти. Аце, мягко кажучи –не справедливо.

Відомо, що ПАТ ЕК «Житомиробленерго» надає всіляку підтримку багатьом організаціям, закрема військовим в АТО. Ви плануєте і далі продовжувати вже свою традицію чи через фінансові складнощі  будуть внесені корективи?

Жодних коректив.  Допомагали, допомагаємо і будем допомагати реальними справами. Максимально. Крапка.