СПОЖИВАЧАМ
ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ АКЦІОНЕРІВ ТА СТЕЙКХОЛДЕРІВ
ТОВАРИСТВО

































© 2004-2023 Житомиробленерго





   
  Шановні побутові споживачі! Скористайтесь будь-яким способом передачі показів електролічильників, що запропоновані на сайті Товариства.

Новини / 27.07.2016

Для кого вигідний багатозонний лічильник

Сплачувати менше за електричну енергію – дуже актуальне питання.  Як ефективний варіант вирішення – менше споживати,  відмовитися від потужних електроприладів, максимально скоротити використання будь-яких домашніх електричних помічників та освітлення. Але є й інша більш приємна альтернатива – встановити так званий багатотарифний лічильник. Авжеж він коштує набагато дорожче за звичайний,  а термін окупності його залежить від того, скільки споживається домогосподарством електричної енергії.  Економія коштів полягає у тому, що господар користується потужними приладами такими, як: бойлер, пральна машина, електрохлібопекарня, обігрівачі та інші  з 23 до 7 години, тобто у нічний час, та сплачує за «нічну електричну енергію» у два рази менше. Розумний лічильник це фіксує і відповідно до показів приладу обліку здійснюється розрахунок.

Розглянемо  цю математику на прикладі умовного споживача.

Наприклад, Тетяна проживає у трикімнатній квартирі і має бойлер, холодильник, пральну машину, 2 телевізори, праску, хлібопекарню, кондиціонер  і освітлення зі звичайними лампами розжарювання. Безумовно, що певні речі такі як робота холодильника, відбуваються цілодобово, але й тут є економія, тому що  холодильник під час нічної роботи якраз і використовує дешеву електроенергію.  Бойлер і пральну машину можна спокійно вмикати після 23:00,  не завжди таке можна сказати про кондиціонер та електричну хлібопекарню, але все одно , час від часу можна користуватися цими приладами вночі. Прасувати білизну  вночі то певна екзотика, але якщо Ви «сова» то чому б ні? Та, все ж таки, не варто економити так, щоб жертвувати нічним відпочинком.

 Тож підрахуємо: Наприклад, за місяць обсяг спожитої моєю родиною електричної енергії становить 400 кВт.год.

Тобто в результаті цих простих математичних розрахунків бачимо, що  економія становить 120 грн в місяць, а в рік у середньому – 1440грн. Купівля та встановлення однофазного багатотарифного лічильника обійдеться приблизно в ті самі гроші, тобто у розмір річної економії. Тож бачимо, що  термін окупності його – біля року! Але ж у подальшому – чиста вигода і тут кожен вирішує для себе.  Слід наголосити на тому, що якщо  споживач не планує регулярно користуватися потужними приладами вночі, то період окупності такого лічильника може затягнутися на роки. В статті наведений приклад користування двозонним тарифом, а є ще й тризонний. Ознайомитися детально з Порядком переходу на багатотарифний облік електричної енергії можна на сайті ПАТ «ЕК «Житомиробленерго» у розділі «СПОЖИВАЧАМ» - «БАГАТОТАРИФНИЙ ОБЛІК», або за посиланням: http://www.ztoe.com.ua/btoblik.php

Людмила Камерон