СПОЖИВАЧАМ
ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ АКЦІОНЕРІВ ТА СТЕЙКХОЛДЕРІВ
ТОВАРИСТВО

































© 2004-2023 Житомиробленерго





   
  Шановні абоненти! Про планові та аварійні відключення Ви маєте можливість дізнатися на сторінці "Відключення електроенергії" або при виклику особового рахунку в кабінеті побутового споживача або в telegram та viber ботах. Для отримання повідомлень про відключення на електронну пошту додайте свій e-mail в кабінеті.  

Новини / 20.07.2016

Актуально для кожної компанії: Чим може зарадити психолог?

Звертаюся до Вас, шановний читачу!

Міцне здоров’я, благополуччя, комфортне спілкування з близькими, позитивне налаштування, успішна професійна діяльність, відчуття рівноваги... Це деякі, далеко не всі характеристики гармонійного життя, яке хоча б періодично ми готові назвати щасливим.

Сьогодні це здається подарунком, іноді чимсь неможливим, чимось «не про нас»... Так, реальність змушує бути стійким, міцним бійцем. Деякім людям доводиться стати справжнім бійцем, не у фігуральному сенсі цього слова. У прямому сенсі воювати, захищати себе, близьких, свою землю.

Сьогодні я, Наталія Мора, психолог «Центру Організаційного Розвитку» із радістю можу сказати, що багаторічне спілкування ПАТ «ЕК «Житомиробленерго» і нашого Центру дають змогу розуміти актуальні потреби людей та організовувати такі психологічні заходи для працівників, які їм необхідні саме Сьогодні.

Чому я роблю на цьому акцент? Ті семінари і  тренінги, групи психологічної підтримки, інші розвиваючі та освітні заходи, які ми проводили для всіх категорій працівників раніше, дають Вашій організації можливість постійного психологічного супроводу. Це дуже важливо й потрібно завжди. Але є такі потреби, які важливо задовольняти безпосередньо та швидко, не відкладаючи. Однією з таких психологічних зустрічей була робота з учасниками АТО, яка нещодавно відбулася і про яку Ви вже мали змогу дізнатися. Величезна подяка психологу Яніні Омельченко, керівнику ПАТ «ЕК «Житомиробленерго»  Олексію Шекеті, керівнику відділу кадрів Тамарі Полевчук  за те, що ці зустрічі стали можливими. Адже розуміння користі та важливості спілкування із психологом в нашому суспільстві вкрай мало, на жаль.  Тому хочу використати можливість спілкування з Вами у цій статті та ще трохи пролити світло на зміст психологічної роботи.

Чим може бути корисний психолог?

У складну хвилину життя однаково важливо зуміти знайти допомогу третьої особи та віднайти розуміння проблеми, власні ресурси.  Це, можна сказати, творчий процес. Адже він потребує від людини спостережливості ( за собою та оточуючим світом),  певного терпіння та терпимості, у першу чергу по відношенню до себе,вміння (хоча б спроби) зробити паузу у русі, пришвидшеному темпі життя. Для того, аби прочитати мову проблеми, зрозуміти максимально наближене тлумачення, досить прислухатися до самого себе, а саме до свого тіла. На зустрічі з психологом Ви можете почути питання : «Що Ви зараз відчуваєте?» або «Що Ви наразі відчуваєте у своєму тілі?» . Пошук відповідей на ці питання можуть допомогти з визначенням проблеми, а це діло надзвичайної важливості. «Сам собі психолог» - формулювання дуже життєве, але підходить  частково. Цей принцип працює у випадку першої самопомочі. Що може бути важливим та корисним для розуміння себе?

Для так званого психологічного самообслуговування важливо навчитися бути уважним до сигналів свого тіла. Авжеж не кожний головний біль або почервоніння шкіри – свідчать про глибокі психологічні проблеми. Бувають звичайні застуди, хвороби, які з’явилися через об’єктивні обставини. Але навіть ці захворювання «лягають» на сприятливе підґрунтя.  Стрес і напруга виснажують організм. Хронічні стреси та постійна напруга – підривають здоров’я. Ми розуміємо, що так не може бути постійно. Швидкість життя, кількість інформації, різнонаправленість та одночасність завдань, прагнення бути на висоті та все встигнути... Все перераховане ніяк не спрощує наше існування. Як раз навпаки. Абсолютно усе, що відбувається навколо може визвати емоції у людини, емоційні реакції. Можна сказати, що вони бувають «хвороботворні» та «здоров’ятворні». Кожна Людина має право на будь яку емоцію. В силу виховання, соціальної залежності, схильності до стереотипного мислення люди часто пригнічують емоції.  А пригнічена емоція може стати джерелом психічного або фізичного нездоров’я.  Якщо Ви помітили в своєму стані здоров’я певні зміни, це вже може бути сигналом до певних дій. А якщо прояви  періодично повторюються або затягуються – це може бути приводом для звернення до спеціаліста, у тому числі і до психолога.

Що може для Вас зробити психолог? ( певні варіації на тему заданого питання)

- допомогти задати собі важливі питання;

- надати професійну допомогу у розумінні й прийнятті своїх бажань, цінностей, моделей поведінки,

міжособистісних відносин;

- відтворити такий простір, атмосферу та умови, завдяки яким людина знаходить власні ресурси для виходу з проблемної  ситуації.

- допомогти пережити стрес, конфлікт, втрату, складний життєвий етап;

- навчитися знімати емоційну напругу;

- в системі партнерських відносин з клієнтом, допомогти знайти шляхи вирішення, усвідомити свою відповідальність за те, що відбувається в його житті;

- допомогти зрозуміти свої психологічні особливості, особливості особистості, характеру, інтелектуальні та професійні особливості;

- знайти шляхи розвитку;

- допомогти у фізичному одужанні і т.д.

З ким не слід плутати психолога?

- з Психіатром (психіатр лікує психічно нездорову людину, у тому числі за допомогою медикаментозних методів, а Психолог допомагає здоровій людині самостійно впоратися з проблемами, які виникли та відчувати себе гармонійно у своєму житті).

А також:

- з Педагогом або Вчителем;

- з Лікарем або Швидкою допомогою;

- з Суддею або Поліцейським;

- з Батьками або Друзями;

- з Духовною особою або Всевишнім.

З побажаннями Здоров’я, Миру та Гармонії

Психолог Наталія Мора та «Центр Організаційного Розвитку»