СПОЖИВАЧАМ
ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ АКЦІОНЕРІВ ТА СТЕЙКХОЛДЕРІВ
ТОВАРИСТВО

































© 2004-2023 Житомиробленерго





   
  Шановні побутові споживачі! Скористайтесь будь-яким способом передачі показів електролічильників, що запропоновані на сайті Товариства.

Новини / 13.10.2023

Використовуйте електроприлади раціонально

Осінньо-зимовий період традиційно є найбільш важким періодом для енергетики, оскільки короткий світловий день та холодна погода змушують споживачів активніше витрачати енергоресурси.

Якщо навантаження перевищує норми, то це може стати причиною аварій в електромережах – як внутрішньобудинкових, так і зовнішніх, що живлять цілі будинки і квартали. При одночасному ввімкненні електроприладів (електроопалювальне устаткування, водонагрівачі, кондиціонери, мікрохвильові печі, електрочайники та ін.) необхідна потужність для їх роботи зростає в десятки разів. Електромережі, що не розраховані на такі навантаження, працюють в аварійному режимі. Через надмірну перевантаженість не витримують і пошкоджуються кабелі та електропроводи, відключаються автоматичні вимикачі в щитках, захист на підстанціях, пошкоджуються прилади обліку електроенергії тощо. Це може призвести до відключень електроенергії.

Декілька порад нашим споживачам для економії електроенергії та уникнення аварійних режимів в електромережі:

розподіляйте навантаження. Вмикайте найбільш енергоємні прилади по черзі. Особливо це важливо для будинків, які побудовані до 2000 року. Внутрішньобудинкові мережі цих будинків, як правило, не розраховані на високі навантаження в мережі;

намагайтеся уникати пікових годин навантажень. Зазвичай це час з 7:00 до 10:00 та з 19:00 до 21:00. У ці години доводиться пік одночасної навантаження на мережі та перевищення, як в окремо взятій квартирі, так і в районі;

перейдіть на нічний режим енергоспоживання. За можливості використовуйте опалювальні прилади, посудомийні машини і пральні машини в нічні години. Це дозволить уникнути аварійних сплесків навантаження;

користуйтеся сертифікованими електроприладами;

обладнайте електрощитові автоматичними запобіжниками;

вимикайте світло в приміщеннях, де ви не перебуваєте;

використовуйте світлодіодні (LED) лампочки, вони є енергозберігаючими;

не залишайте прилади, що працюють від акумулятора живлення (мобільні телефони, ноутбуки і т.д.), довше часу, потрібного для їхньої повної зарядки.

Використовуйте електроприлади раціонально! Економія електроенергії допомагає не лише менше платити за світло, а й зберегти стабільність енергосистеми!

Крім того, хочемо зазначити, що про стан внутрішньобудинкових мереж багатоповерхівок мають подбати ОСББ, ЖЕКи, управляючі компанії: обстежити своє обладнання, провести необхідне технічне обслуговування та усунути несправності.