СПОЖИВАЧАМ
ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ АКЦІОНЕРІВ ТА СТЕЙКХОЛДЕРІВ
ТОВАРИСТВО

































© 2004-2023 Житомиробленерго





   
  Шановні абоненти! Про планові та аварійні відключення Ви маєте можливість дізнатися на сторінці "Відключення електроенергії" або при виклику особового рахунку в кабінеті побутового споживача або в telegram та viber ботах. Для отримання повідомлень про відключення на електронну пошту додайте свій e-mail в кабінеті.  

Новини / 20.12.2018

Затверджено порядок формування плати за приєднання до системи передачі та розподілу

За повідомленням керівника НКРЕКП Оксани Кривенко, сьогодні регулятор  затвердив методику (порядок) формування плати за приєднання до системи передачі та системи розподілу електричної енергії.

Зокрема у її повідомленні було зазначено:

Що це дасть для споживачів України? 
1. Прозорий, прогнозований та неупереджений порядок розрахунку плати за приєднання електроустановок до електричних мереж.
2. Рівноправний доступ до електричних мереж.
3. Можливість визначення вартості приєднання на етапі планування.
4. Посилить позиції України в рейтингу сприятливості ділового середовища Світового Банку «Doing Business», що дозволить залучити додаткові інвестиції в економіку нашої держави.

По суті рішення. 
1. Розрахунок плати за нестандартне приєднання передбачає плату за приєднання потужності - добуток потужності помножений на ставку та плату за створення лінійної частини приєднання.
2. На перехідний період до 31 грудня 2020 року, вартість базової ставки приєднання 1 кВт потужності для усіх операторів систем розподілу визначена на рівні 3,48 тис. грн/кВт (без ПДВ), як усереднений показник вартості створення 1 кВт потужності на ступені напруги 0,4 кВ, яка індексується на рівень напруги в точці приєднання та рівень завантаження трансформаторних підстанцій основної мережі.
3. Стимулюється приєднання об'єктів (електроустановок) на більш високому рівні напруги (плата за нестандартне приєднання на більш високих ступенях напруги буде менша).
4. Ставка плати для електроустановок, призначених для виробництва електричної енергії знижена на 10%.
5. Після перехідного періоду ставки будуть розраховані на основі фактичних капітальних витрат на приєднання. 
6. Коефіцієнт завантаження трансформаторних підстанцій визначається виключно на базі фактичного перетікання електричної енергії.
7. Коефіцієнти завантаження та ставки приєднання встановлюються на рік, є публічною інформацією та оприлюднюються на офіційних веб-сайтах операторів систем розподілу.

До кінця поточного року заплановано прийняти ставки плати за стандартне та нестандартне приєднання потужності на відкритому засіданні НКРЕКП, яке відбудеться у формі відкритих слухань.