СПОЖИВАЧАМ
ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ АКЦІОНЕРІВ ТА СТЕЙКХОЛДЕРІВ
ТОВАРИСТВО

































© 2004-2023 Житомиробленерго





   
  Шановні абоненти! Про планові та аварійні відключення Ви маєте можливість дізнатися на сторінці "Відключення електроенергії" або при виклику особового рахунку в кабінеті побутового споживача або в telegram та viber ботах. Для отримання повідомлень про відключення на електронну пошту додайте свій e-mail в кабінеті.  

Новини / 28.10.2021

Першій електричній лампочці Житомира 125 років

125 роки тому, а саме у жовтні 1896 року у місті Житомирі вперше було увімкнено електричну лампочку.  За дослідженнями ветерана енергетики, інженера  Павла Євгеновича  Галаневича, який вивчав основні етапи  розвитку електрифікації Житомирщини, а згодом  виклав свої  напрацювання у книжці "Сто років Житомирським електричним мережам", відбулося це так:

«Поки тривало будівництво водопроводу і готувалася документація на електростанцію і трамвай, київська фірма «Ольшевич і Керн» запропонувала місту освітити електроенергією Житомирський театр від тимчасової пересувної електростанції. Серед вищих міських чиновників, багатої частини населення і інтелігенції було чимало шанувальників театру, який в той час вважався одним з найкращих, головним культурним центром в місті. В театрі було змонтовано 300 лампочок по 16 свічок (близько 25Вт), чотири дугові лампи (близько 2000Вт) та прилади сценічних ефектів. Енергію для освітлення театру давала динамомашина  постійного струму напругою 110 Вольт, яку крутила пересувна 20-сильна парова машина (локомобіль) Паливом для парової машини служили звичайні дрова. Все це устаткування було встановлено в саду біля театру.  Згодом, крім театру, фірма «Ольшевич і Керн» від тієї ж пересувної електростанції освітлювала декілька установ, магазинів і квартир громадян, які не пошкодували великих грошей, щоб мати в себе таку рідкісну на той час технічну новину». 

Використання електрики гармонійно й стрімко  увійшло у побут городян і селян. Наразі без неї тяжко уявити сучасний світ. Електрика робить життя людей комфортнішим, але за цим явищем стоять люди - працівники енергетичної галузі. Від першопрохідців, які робили те, що здавалося неможливим, виконуючи план ГОЕЛРО, від тих енергетиків, які разом з іншими воювали захищаючи рідну землю у роки ІІ Світової війни, а потім ті, хто повернулися живими, відбудовували електромережі міст та сіл, не шкодуючи себе, на межі людських можливостей, слід згадати й тих енергетиків, які стали у перші ряди ліквідаторів Чорнобильського лиха, багато з них не дожили до цих днів. Шана ветеранам енергетики, за самовіддану і таку важливу працю.Сьогодні житомирські енергетики у будь яку погоду, при будь яких обставинах і природних стихіях, працюють самовіддано, аби електропостачання кожної оселі та кожного підприємства було надійним і безперебійним.

Колектив АТ " Житомиробленерго" вітає житомирян, ветеранів енергетики, усіх причетних до роботи в енергетичній галузі Житомирщини з 125 річчям початку електрифікації Житомира і Житомирщини! Зичимо добробуту, міцного здоров'я, благополуччя і миру! 

 

Прес-служба
АТ «Житомиробленерго»