СПОЖИВАЧАМ
ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ АКЦІОНЕРІВ ТА СТЕЙКХОЛДЕРІВ
ТОВАРИСТВО

































© 2004-2023 Житомиробленерго





   
  Шановні абоненти! Про планові та аварійні відключення Ви маєте можливість дізнатися на сторінці "Відключення електроенергії" або при виклику особового рахунку в кабінеті побутового споживача або в telegram та viber ботах. Для отримання повідомлень про відключення на електронну пошту додайте свій e-mail в кабінеті.  

Новини / 11.11.2020

Реконструкції ЛЕП та підстанцій - важливі завдання інвестпрограми.

Виконання інвестиційної  програми АТ "Житомиробленерго"  2020 року

Передача електричної енергії має бути якісною, надійною, безпечною, тому АТ «Житомиробленерго»  щороку спрямовує чималі кошти на реконструкцію і технічне переоснащення  електромереж, де застосовує новітні технології. Після того, як НКРЕКП затвердила інвестиційну програму Товариства  у травні поточного року та обов’язкових тендерних процедур, енергетики Житомирщини приступили до її виконання й вже профінансували більшу половину, від загального обсягу, за рахунок чого виконується:

Реконструкція  ПС 110/35/10 "Н.Бердичів", де на даний час тривають  роботи із заміни відокремлювачів  110 кВ на елегазові вимикачі 110 кВ з комплектом захистів Т-1 та Т-2, заміною лінійних захистів 110 кВ, лінійних захистів 35 кВ, заміною щита власних потреб та щита постійного струму на ПС 110/35/10 кВ   Н. Бердичів, від якої живляться споживачі Бердичівського району Житомирської області.

Тривають роботи по реконструкції високовольтних підстанцій у частині заміни  акумуляторних батарей. Акумулятори на цих підстанціях  відпрацювали передбачений підприємством-виробником ресурс, станом на кінець 2019 року  значно погіршились технічні характеристики цих  акумуляторів та подекуди траплялись випадки відмов в роботі захистів обладнання через їх критичний технічний стан.

Станом на 1 листопада  роботи по заміні акумуляторів виконані на ПС 110/35/10 кВ Довбиш, 110/35/10 кВ Н.Волинськ, 110/35/10 кВ "Брусилів", ПС 110/10 кВ "Вокзальна",  ПС 110/35/10 кВ Овруч – роботи виконані , а на   ПС 110/10 кВ ЗСА  роботи в стадії завершення. Від цих підстанцій заживлено споживачів Баранівського району,  м. Н.Волинськ та Н.Волинського району, смт. Брусилів та Брусилівського району, міста Малин, смт. Овруч та Овруцького  району, міста Житомир.

Завершені роботи по технічному переоснащенню  ПС  35-110 кВ Попільнянського РЕМ - заміна масляних вимикачі на вакуумні з комплектом захисту та телемеханізацією): на ПС 110/35/10 кВ "Ружин", на ПС 110/10 кВ "Чорнорудка" та ПС 110/35/10 кВ "Попільня". Від даних підстанцій заживлено споживачів Ружинського та Попільнянського районів.

Продовжуються роботи по технічному переоснащенню ПС-110/10кВ "ЗСА", від справної роботи якої залежить надійність електропередачі споживачам міста Житомира.  Проводиться заміна вимикачів МКП-110 на 2елегазові вимикачі типу  ВГТ-ІІ*-110-40/3150 У1 .

Станом на початок листопада  завершено роботи по об’єктам ЛЕП 10-0,4 кВ загальною протяжністю 85,634 км та  введено в експлуатацію об’єкти загальною протяжністю 59,318 км.   Взагалі заплановано інвестиційною програмою двадцятого року та виконується реконструкція на ЛЕП 10-0,4 кВ загальною протяжністю 136,337 км, у містах Житомир,  Бердичів, Коростень, Андрушівка, смт.Попільня, та у районах Житомирської області, які планується ввести в експлуатацію в 4-му кварталі поточного року.

 Ведуться роботи з  розробки проектно-кошторисної документації на реконструкцію 81 об’єкту, протяжністю 205,5 км.

Відсутність автоматизації режимів роботи ПЛ призводить до того, що всі перемикання виконуються оперативно-виїзними бригадами, які насамперед повинні відшукати місце ушкодження, а вже після цього виконати всі необхідні перемикання. Збільшення загальної довжини магістральних ПЛ 6-10 кВ від центра живлення до найбільш віддаленого споживача (проблема "довгого фідера") призводить до значного зниження надійності електропостачання і, як наслідок, до збільшення кількості й тривалості аварійних вимкнень споживачів. Метод підвищення надійності розподільних електричних мереж напругою 6-10 кВ шляхом резервування ліній, як показав досвід експлуатації, є недостатньо ефективним.

Для принципово іншого підходу до експлуатації розподільних мереж, здатних не тільки захищати й вимикати аварійні ділянки, але й згодом (через секунди) змінити конфігурацію мережі й забезпечити електропостачання споживача пропонується застосування комутаційного апарата -  реклоузер. Реклоузер представляє собою сучасне покоління комутаційного устаткування, що об'єднало в собі передові технології мікропроцесорного релейного захисту, автоматики і вакуумної комутаційної техніки.

Проводяться роботи по технічному переоснащенню ПЛ-10кВ, а саме  секціонування ПЛ з використанням 4-х реклоузерів. У 2020 році заплановано установити реклоузери на наступних ПЛ: ПЛ-10кВ "Камяний брід", ПЛ-10кВ "Низгірці ", ПЛ-10кВ "Паволоч ", ПЛ-10кВ "Іванівка ".                                              

Дані лінії проходять по лісових масивах основними причинами відключень є падіннягілок та дерев на проводи ПЛ – 10 кВ.

Завершені роботи по технічному переоснащенню ТП 10/0,4кВ  - замінили 7 силових трансформаторів.

Заходи інвестиційної програми 2020 впроваджуються Товариством з метою покращення якості передачі електричної енергії споживачам та для підвищення рівня надійності електромереж міст і сіл Житомирської області.